Okuyucuma!



Sağlam dişler, bir de sağlam mide-

Budur dileğim senin için!

Sindirebildinse kitabımı,

Barıştı demektir benimle yıldızın!



Nietzsche



Mutluluk

.

Birçok insan mutsuz olduğunu anlatır. Bir sürü rahatsızlığı vardır. İstediği hayatı yaşayamamaktadır. Her şey ters gitmektedir. İstedikleri hiçbir şey doğru düzgün gitmemektedir. Hayatları yıkık döküktür, onlar için her şey kötüdür. Bu şartlar altında nasıl mutlu olabilirler ki onlar…


Mutsuz olan insanlar sahip oldukları değerleri fark etmedikleri için mutsuzdurlar bence. Bir ailen varsa bu büyük bir mutluluk kaynağıdır. Artık her şeyin kötü gittiğine gerçekten inanmaya başladığın bir gün yolda gördüğün küçük sevimli bir kelebek seni mutlu etmeye yetebilir aslında. Kelebek baharın habercisidir ve o soğuk günlerin ardından güzel bahar geliyordur. Bundan daha güzel ne olabilir ki…

İnsanlar mutlu olmayı bilmedikleri için mutlu olamıyorlar bence. Aslında mutlu olmak için büyük şeylere sahip olmak gerekmez. Dertlerini ve bütün insanların birer saçmalık diye üzerinde durmadığı ama senin bahsetmekten büyük keyif aldığın saçma fikirleri anlatabileceğin bir arkadaşın varsa hem mutlu olman hem de kendini şanslı sayman gerekir. Çünkü tek bir arkadaşa bile sahip olamadan koca bir ömür geçiren bir sürü insan var çevremizde.

Ben mutlu olmak için çok zengin olmanın da gerekmediğine inanıyorum. Yaptığın bütün hatalara rağmen hâlâ dimdik ayakta durabiliyorsan mutlu olman gerektiğine inanıyorum. Ve şu cümleyi de çok seviyorum:’ İnsanlar hayatları boyunca bir gül peşinde koşarlarken; ayakları altında ezilen papatyaları görmezler.’ Bu cümle küçük şeylerle de mutlu olunabileceğinin en büyük kanıtı bence.

Lütfen bir gül uğruna bütün bir ömrü heba etmeyelim. Küçük bir papatya da pekâlâ bizi mutlu etmeye yetebilir. Yeter ki görmesini bilelim ve gerçekten mutlu olmayı isteyelim.

Elif Ayvaz

2005

Hiç yorum yok: